Miodowa kolacja świąteczna

Dzień dobry pszczółki... do końca tygodnia pozostało mniej niż 1 tydzień!!! Mamy nadzieję, że udało Wam się przetrwać "szalony piątek" i spędzić urocze, wypełnione świętami weekendy! Jak zapewne wiecie, tutaj w The Hive mamy bzika na punkcie miodu, więc oczywiście nasz świąteczny dzień byłby zdecydowanie pozbawiony dużej ilości tego złotego produktu J. Mając to na uwadze, dzielimy się dwoma z naszych ulubionych świątecznych przepisów. Jeden, aby utrzymać nibbles w zatoce podczas gdy obiad jest gotowanie (i może zaimponować swoim gościom z 'domowej' umiejętności partii), a jeden, aby urozmaicić swój świąteczny obiad sam. Oba są super proste, i są czymś trochę zdrowszym, aby oddać się pośród wszystkich tych pieczonych ziemniaków, mince pie i świątecznych czekoladek!

Chai Spiced Honey Roast Nuts firmy Just Bee

Idealne do podjadania przy lampce wina (lub dwóch!) lub podczas chaosu związanego z otwieraniem prezentów!

Czas: 5 minut na przygotowanie i 20 minut na gotowanie

Trudność: 3/10

Porcja: jeden średniej wielkości słoik (więc zależy czy chcesz się podzielić!)

Składniki:

2 łyżki masła lub oleju kokosowego

2-3 łyżki płynnego miodu. My używamy Pa Harper's, ale polecamy każdy surowy brytyjski miód

300g mieszanych orzechów (ok. 2 filiżanki)

1 łyżka soli

Mieszanka przyprawowa Chai

  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/2 łyżeczki pokruszonych strączków kardamonu 1/2 łyżeczki startej lub zmielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka pokruszonych ziaren czarnego pieprzu (opcjonalnie, dodaje pikantnego kopa)

Sposób przygotowania:

  1. Wyłożyć blachę do pieczenia pergaminem do pieczenia i rozgrzać piekarnik do 180°C/ Gaz Mark 5. Roztopić masło lub olej kokosowy i miód w dużym rondlu, dodać wszystkie przyprawy chai i dobrze wymieszać, aby powstała lepka, słodka mieszanka. Wyłączyć ogień i dodać zmieszane orzechy. Wymieszaj dobrze, aż będą równomiernie pokryte. Rozłóż je na przygotowanej blasze i piecz w piekarniku przez 10 minut. Wyjąć z piekarnika, jeszcze raz wymieszać i piec jeszcze przez 10 minut. Wyjmij je, dopraw solą i pozostaw do ostygnięcia. Przechowuj w szczelnym pojemniku (np. w starym słoiku po miodzie) na wypadek, gdyby dopadła Cię świąteczna chandra!

A co z prawdziwym świątecznym obiadem? Cóż, tutaj w Just Bee jesteśmy frajerem dla pieczonych warzyw (zwykłe stare gotowane marchewki mamy po prostu nie wyciąć go już). Tak, to prawda. Koniec z rozmokłymi marchewkami. Ulepszyliśmy nasze z miodowym twistem...

Miodowa pieczona marchewka i kasztany Just Bee

Pysznie słodkie danie, które możesz podać razem z pozostałymi składnikami świątecznego obiadu.

Czas: 10 minut na przygotowanie i 50 minut na gotowanie

Trudność: 3/10

Serwuje się: 3-4 osoby (jako dodatek)

Składniki:

6 dużych marchewek (ok. 600g)

180g pieczonych kasztanów w całości (uwielbiamy te z Merchant Gourmet, są upieczone, obrane i gotowe do użycia)!

2 łyżki miodu

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka musztardy pełnoziarnistej

3 gałązki rozmarynu, drobno posiekane

Sól i pieprz, do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzać piekarnik do 160°C/Gas Mark 5. Przygotować marchewki (obrać, przepołowić, a następnie pokroić wzdłuż na 2-calowe kawałki). Wymieszać pokrojone w kostkę marchewki i kasztany z oliwą z oliwek, miodem, musztardą pełnoziarnistą, posiekanym rozmarynem, solą i czarnym pieprzem. Rozłóż równomiernie w naczyniu żaroodpornym i piecz przez 50-60 minut, aż będą chrupiące na zewnątrz, ale miękkie w środku (zalecamy szybkie przetarcie po pół godzinie). Podawaj od razu, gdy są jeszcze ciepłe. Bee-lightful J

Dzięki za przepisy, Chef Bee, nie możemy się doczekać świąt! Bardzo chcielibyśmy zobaczyć, jak Wy lubicie używać miodu w czasie Świąt, więc oznaczcie @justbeedrinks lub wyślijcie na adres thehive@justbeedrinks.co.uk zdjęcia swoich kreacji, a my, jak zawsze, wyślemy najlepsze z nich do pudełka prezentowego Just Bee.

Autor

Artur Poręba