Jak zrobić Miodowe Flapjacks

Miodowe flapjacki są idealne na słodki podwieczorek, sycącą przekąskę lub smaczny deser. This deliciously moist and chewy honey flapjack recipe is a doddle to make and are a lot tastier than anything you can buy in the supermarket.

Ten prosty flapjack przepis używa dużo miód i smak jest dużo yummier niż przepisy używać mniejszą kwotę miód wraz z rafinowanymi cukrami.

Aby zrobić miodowe flapjacks, będziesz potrzebować:

  • 250g Surowego miodu 150g Niesolonego masła 50g Oleju kokosowego ½ łyżeczki Soli morskiej 250g Płatków owsianych 150g Płatków żytnich 50g Kokosa deserowego.

  • Średniej wielkości rondel Dobrej wielkości miska do mieszania Blacha do pieczenia około 20x30cm lub 8x12in Drewniana łyżka i plastikowa szpatułka/ plaster ryby lub coś podobnego do mieszania i rozprowadzania składników.

Czas przygotowania i pieczenia: 30-45 min.

Jestem gotowy, zacznijmy piec!

1: Najpierw rzeczy pierwsze, włączmy piekarnik!

Chcemy, aby rozgrzać piekarnik do znaku gazu 4 lub 180C, jeśli masz wentylator piekarnika następnie obniżyć go do około 160C. Powinien być ładnie w górę do temperatury do czasu pop swoje flapjacks w, który nie będzie długo!

2: Następnie przygotuj swoją blachę.

Najlepszą metodą jest linia taca z non-stick podszewka lub papier pergaminowy, który jest zdecydowanie moja preferowana opcja. Jeśli nie masz żadnego papieru podszewka następnie po prostu dać tacę dobry tłuszcz z niektórych masła lub oleju kokosowego i powinno być dobrze. Miałem również sukces przy użyciu natłuszczonej folii do pieczenia też.

3: Wymieszaj suche składniki.

Umieść płatki owsiane, płatki żytnie, kokos i sól w misce do mieszania i dać im dobre mieszanie wokół. Robię to do momentu, aż kokos wygląda dość równomiernie rozproszone w mieszaninie.

4: Połącz i podgrzej mokre składniki.

Następnie włóż masło, miód i olej kokosowy do rondla i podgrzej delikatnie na płycie grzewczej, mieszając od czasu do czasu. Kiedy mieszanka zacznie lekko bulgotać, a całe masło i olej kokosowy całkowicie rozpuści się w miodzie, jest gotowa do dodania do suchych składników w misce.

5: Przenieś ciepłą zawartość rondla do miski do mieszania.

Ostrożnie wlać roztopione składniki nad suchymi składnikami w misce do mieszania. Mieszaj wszystko razem, aż uzyskasz jeden wielki lepki bałagan i wszystkie owies i żyto są w pełni pokryte bez żadnych suchych kawałków, nie pozostawiaj kamienia na kamieniu!

6: Dodaj do swojej blachy do pieczenia.

Rozłóż mieszaninę równomiernie i spróbuj wcisnąć ją dość mocno w blachę grzbietem łyżki lub szpatułki, to pomoże jej trzymać się razem i powstrzyma Cię przed skończeniem z kupką okruchów. Jeśli w masie będą pustki powietrzne, uzyskasz przyjemną teksturę, ale spowoduje to również, że flapjacks będą zbyt kruche i istnieje realne niebezpieczeństwo, że po upieczeniu będą zbyt kruche, aby się nimi zajmować. Kiedy mieszanka jest równomiernie wciśnięta w blachę i ładna i gładka na wierzchu, możesz wskoczyć na środkową półkę piekarnika.

7: Piecz przez około 20 minut.

W piekarniku gazowym dobrze jest obrócić blachę w połowie drogi, aby uzyskać równomierne pieczenie. W pełni upieczone flapjacki będą lekko brązowieć na krawędziach blachy, a w środku będą miały równomierny jasnozłoty kolor. Powinny być jeszcze lekko miękkie, gdy są jeszcze gorące.

8: Pokrój i pozostaw do ostygnięcia.

Gdy będą gotowe, wyjmij blaszkę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na około 10 minut. W tym momencie będą one nadal zbyt ciepłe, aby usunąć z formy, ale jest to idealny czas, aby pokroić flapjack na kwadraty. Używam dużego noża i wciskam go w płatek, aby uzyskać czyste cięcie, działa to lepiej niż przeciąganie przez płatek, co może prowadzić do rozdarcia i nierównych krawędzi. Pachną przepysznie, ale nie daj się skusić na spróbowanie ich jeszcze, ważne jest, aby pozwolić im w pełni ostygnąć, aby stwardniały i nie rozpadły się na kawałki, kiedy zdejmiesz je z blachy. Jeśli pieczesz je wieczorem, możesz nawet włożyć je na noc do lodówki, aby rano były ładne i jędrne.

Po całkowitym ostygnięciu, powinieneś być w stanie dość łatwo wyjąć je z blaszki za pomocą łopatki lub plastra ryby.

Kilka uwag na temat składników:

Polecam nasz Original Vitamin Raw Honey, ale możesz użyć dowolnego miodu, który możesz już mieć. Olej kokosowy może być dość drogi, ja używam własnej marki Asda 'cold pressed extra virgin coconut oil', który jest dobrej jakości i znacznie tańszy niż niektóre inne marki, jest też w 100% surowy i organiczny. Deser kokosowy można łatwo znaleźć w alejce z pieczywem w każdym supermarkecie, ale być może będziesz musiał zaopatrzyć się w płatki owsiane i żytnie w lokalnym sklepie ze zdrową żywnością. Polecam duże kawałki organicznego owsa zamiast płatków owsianych, jeśli możesz je dostać.

Brzmi to fantastycznie, ale...

Nie lubię smaku ani konsystencji kokosa.

Można zrobić prostsze, ale nadal smaczne, miodowe flapjacki, pomijając kokos i olej kokosowy. Twoje flapjacks będą inne, ale nadal będą miały całą owsianą, miodową dobroć.

Nie mogę jeść nabiału, czy mogę użyć czegoś innego niż masło?

Oczywiście, po prostu zastąp masło swoim zwykłym smarowidłem bez nabiału. Miałam dobre rezultaty z masłem Flora Buttery, które jest produktem w pełni roślinnym, ale nadal dodaje przyjemny maślany smak do flapjacków.

Nie jestem pewna, czy lubię płatki żytnie

Myślę, że jest to jeden ze składników, które wyróżniają te flapjacki i nadają im wyjątkowy i ciekawy smak i teksturę. Jeśli jednak nie jesteście przekonani lub nie możecie ich łatwo znaleźć, po prostu pomińcie je i zamiast nich użyjcie 400g Płatków Owsianych Rolowanych.

Zastanawiam się, co jeszcze mogę dodać do tych flapjacków?

Zaszalej! Polecam po prostu zastąpienie 50g orzechów kokosowych 50g czegoś innego. Połamane kawałki orzechów włoskich lub pekan, pokruszone pistacje, niesolone orzeszki ziemne, puszyste słodkie rodzynki, soczyste sułtanki, kawałki skrystalizowanego imbiru lub inne suszone owoce i orzechy, które wpadną Ci w oko. Ogranicza Cię tylko Twoja własna wyobraźnia!

Świetny przepis, bez wielkich kosztów, dziękuję

Czy mógłbyś zrobić je sam i umieścić je na swojej stronie internetowej razem z miodem?

Kocham ten przepis one robią bardzo yummy śniadanie szczególnie z bananem i świeżą kawą.

Zrobiłam je w weekend i wyszły cudowne. Dodałam 50g suszonej żurawiny do moich dla odrobiny owocowości i były pyszne! A co najlepsze, mam smaczną przekąskę, która wystarczy mi na cały tydzień w pracy. Dziękuję Ci, Just Bee!

Autor

Artur Poręba